UKLETA KUCA U SKIRNJARIMA

Kada govorimo o paranormalnim pojavama u Hrvatskoj, gotovo je nemoguce zaboraviti ukletu kucu o kojoj cemo istrazivati u ovom videu. Naime, radi se o jednoj od najpoznatijih ukletih kuca na podrucju Hrvatske.

PRICA

Izvor: Google Maps
Ova danas napustena kuca nalazi se u Skrinjarima, malenom mjestascu smjestenom na samoj granici Koprivnicko-Krizevacke i Zagrebacke Zupanije u sastavu opcine Sveti Ivan Zabno. Prije nego sto je izgradena danasnja takozvana najstrasnija kuca u Hrvatskoj, na ovom prostoru nalazila se jedna sasvim druga kuca izgradena 50-ih godina proslog stoljeca. Uz tu prvu kucu nisu se vezala apsolutno nikakva neobicna dogadanja. Radilo se o jednom sasvim obicnom obiteljskom domu. Kuca svoj strasan ugled dobiva tek krajem 70-ih te pocetkom 80-ih godina proslog stoljeca.


Tada se obitelj odlucila odselilti, a kucu su stavili na prodaju. Novi vlasnik je cijelo imanje poklonio svom sinu na dar. Odlucili su srusiti staru kucu te na istom podrucju sagraditi novu. Obitelj se navodno odlucila da ce se u Skrinjarima baviti poljoprivredom. Cinilo se da sve ide bas onako kako treba. Dok su radovi na kuci jos bili u tijeku, sasvim iznenadno, obitelj prekida sve planove i radove na kuci. Neki clanovi obitelji sele se u Njemacku, a drugi Bosnu i Hercegovinu odakle je obitelj i potjecala, a nedovrsenu kucu ubrzo stavljaju na prodaju. 

TEORIJA

Nakon sto je obitelj iznenada obustavila svoje naizgled dobre planove, pocela su nagadanja te su izvrvile razne teorije kojima bi se objasnio njihov nagli odlazak iz Skrinjara. Kaze se da je najednostavnije objasnjenje cesto i najtocnije pa bi se mnogi slozili da su se obitelji jednostavno promijenili planovi - neki kazu da su u pitanju bili financijski problemi dok drugi govore da obitelj nije imala problema s financijama vec da su jednostavno odlucili da se vise ne zele baviti poljoprivredom. No ova prica ne staje samo na misterioznom odlasku njenih novih vlasnika - to je bio tek pocetak misterije o ukletoj kuci u Skrinjarima.

Izvor: Google Maps
Navodno je u ovoj kuci kratkorocno boravila jedna druga obitelj. Nije poznato jesu li novi stanari kupili kucu ili im je bila dana na najam. Moguce je da su je iznajmljivali buduci da mnogi tvrde kako kuca nikada nije uspijesno prodana. Kako bilo da bilo, usmena predaja govori da se novo useljena obitelj odselila iz kuce tek nakon nekoliko mjeseci boravka u njoj. Kruze price da su se zalili na neprestan nemir izazvan njima tada neobjasnjivim razlozima. Navodno su iskusili nepodnosljivo kucanje i lupanje usred noci, krikove koji su podjecali na plac malenog djeteta ili zenske vriskove te ostale neobjasnjive zvukove. Takoder, svijetla u kuci su se palila i gasila bez ikakvog logickog objasnjenja.

Pokusavajuci shvatiti pojave koje su ih snasle, obitelj je odlucila pomnije prouciti ugovor. Neki govore da je obitelj cak odlucila traziti pomoc odvjetnika buduci da je u ugovoru navodno pisalo kako vlasnik za sobom ostavlja sve sto je u kuci, sve sto je ispod kuce i sve sto je oko kuce. To "sve" nije se ticalo samo namjestaja vec je obuhvacalo i nesto mnogo mracnije. Taj ugovor protumacila je jedna osoba koja se bavila istrazivanjem paranormalnog zakljucivsi da su prijasnji vlasnici vrlo vjerojatno bili u doticajem sa nadprirodnim silama i prije nego sto su sagradili kucu. Navodno se tih sila nisu mogli rijesiti te bi ih sila slijedila i unosila im nemir u zivot. Oni su zatim potrazili pomoc ili su nekako doznali da bi se mogli rijesiti svojih problema tako da vezu entitet koji ih slijedi za jednu lokaciju. Lokacija za koju su vezali taj entitet bila je kuca u Skrinjarima. 

Buduci da su razlozi bili paranormalni pa samim time i nedokazivi, obitelj svoj slucaj legalnim putem nije mogla rijesiti. Jedino preostalo rijesenje bilo je odseliti se iz kuce. Kuca od tada stoji napustena na samom rubu sela. 

OSTALE TEORIJE

No, ovo nije jedina teorija o tome kako je kuca postala ukleta. Naime, tijekom godina rodilo se mnostvo ideja kojima bi se objasnili neobjasnjivi dogadaji koji se, navodno, do dan danas tamo dogadaju. Buduci da o ostalim teorijama nisam mogla pronaci previse informacija, samo cu napomenuti neke od njih. 

Jedna teorija govori da je kuca izgradena na starom groblju te da su neobjasnjivi zvukovi zapravo glasovi pokojnika. 

Druga pak kaze da je u podrumu ili u temeljima kuce zabetonirano tijelo zenske osobe koja je navodno brutalno ubijena. Oni koji vjeruju u tu teoriju kazu da su neobjasnjivi zvukovi zapravo krikovi te zene koja zeli da se njezino tijelo pronade, izvadi i casno pokopa, a kuca da se srusi te da ona nece prestati krikati dok se isto ne ispuni. Zanimljivo je da prema nekim iskazima, u podrumu postoji zabetoniram prolaz.

Zadnja teorija koju sam uspijela pronaci objasnjava da je u bunar palo maleno dijete i utopilo se te da su krikovi plac tog djeteta. Ukoliko imate ikakve ideje ili ste culi nekakve druge teorije o ukletoj kuci u Skrinjarima, molim vas da mi ostavite u komentarima.

PARANORMALNA ISKUSTVA

Jedan od susjeda ispricao je paranormalno iskustvo o ukletoj kuci u Skrinjarima za jedan domaci medij. U kolovozu, 2002 iz znatizelje je u kucu uslo troje mladih. Navodno im se nista prestrasno nije dogodilo. Pricali su o tek nekoliko neobicnih zvukova koje su mogle proizvesti i zivotinje. Prije nego sto su ostali iz kuce, na jednom od zidova napisali su datum na koji su bili u kuci - 31. kolovoza 2002. godine. Tocno godinu dana kasnije, na taj isti datum, djevojka i decko koji su noc proveli u kuci dozivjeli su tesku prometnu nesrecu sletivsi u kanal dok su onuda prolazili autom.

Izvor: Google Maps
Izvor: Google Maps
Iduce iskustvo prenosi se usmenom predajom, a radi se o trojici policajaca koji su jednom isli istraziti kucu. Dogovorili su se da ce dvojica policajaca uci unutra i provjeriti kucu dok ce treci istraziti dvoriste kuce. Policajac koji je bio u dvoristu nije dozivio nista paranormalno te je vecinu vremena proveo cekajuci svoje kolege. U jednom trenu obojica su istrcali iz kuce. Izgledali su vidno uplaseni i blijedi. Iako nisu zeljeli iznositi previse detalja o tome sto su dozivjeli u kuci, nakon nekog vremena otkrili su da im je sva elektronika u jednom trenu prestala raditi - prvenstveno su im se ugasile baterije, a radio prijenosnici nisu niti odasiljali niti primali poruke. Takoder, napomenuli su da su u kuci bili vidno disorjentirani ne uspjevajuci pronaci niti jedan drugoga, a niti izlaz. Pokusavali su kontaktirati kolegu koji je bio vani no neuspjesno. Nakon poduljeg vremena uspijeli su pronaci jedan drugoga, a potom i izlaz. U drugoj verziji ove price, drugi dan su oba policajca posjedila te se ni jedan ne sjecaju sto se dogodilo predhodne noci.

Trece iskustvo usko je povezano sa natpisom koji pise na jednom od zidova u kuci - “Budite oprezni kada se penjete na kat ili kad ulazite u prvu prostoriju na katu jer su velike šanse da vam se iskesi žena iskopanih očiju.” Mozda se ovaj natpis na prvu cini pomalo naivan ili Hollywoodski, no Vecernji.hr prenosi upravo takvo svjedocanstvo. Dvije sestre su se sa prijateljem vracale z Bjelovara. Kad su prolazili pokraj neslavne kuce u Skrinjarima vidjeli zenu sklopljenih ruku kako zavija prema kuci. U jednom trenu se okrenula prema njima - ta zena nije imala lice nego kao neku sjenu, a umjesto ociju rupe. Zenska osoba koja je davala ovaj iskaz, rekla je kako se dan danas jezi od tog iskustva te da ga nikada nece zaboraviti.

Ostala paranormalna iskustva koja se vezu uz ovu kucu su raznolika - neki opisuju neki tezak osjecaj koji ih obuzme kada su i u samoj blizini kuce, kao da je zrak na tom podrucju nekako gusci i tezi. Govorkalo se i o neugodnom mirisu koji se zna osjetiti oko kuce. Svjedoci tvrde da taj miris dolazi iz bunara u dvoristu. Mnogi su vidjeli upaljeno svjetlo na katu kuce unatoc tome sto u kuci struje nema vec godinama. Takoder, prometne nesrece su vrlo ceste na ovom podrucju. Unutar kuce mnogi opisuju probleme sa elektronikom, neobicne zvukove i mirise, osjecaj dezorjentiranosti te fizicku slabost. 

Zakljucak

Iako je zapustena i obrastena, legende i misterije o ukletoj kuci u Skrinjarima do dana dnasnjeg privlace avanturiste, istrazivace i znatizeljnike. Kuca je privukla brojne domace medije te youtubere pa danas mozemo pronaci razne clanke i nekoliko video klipova koji pokrivaju temu uklete kuce u Skrinjarima. Neke od njih mozete pronaci ispod teksta ukoliko zelite saznati vise o ovoj temi. Za sada prava istina o ukletoj kuci u Skrinjarima ostaje nerazrijesena.

Procitajte vise

YouTube Clips o Ukletoj Kuci u Skrinjarima

Comments

Popular posts from this blog

Bizarre Mistery of the Jamison Family

Ariana Grande & Her Paranormal Experience

The Black Stick Man